5 koraka do prepoznatljivog manifesta vašeg brenda

Pitate se, pretpostavljam, što je zapravo manifest vašeg brenda? Puno sam o tome pisala u posljednje vrijeme te pridavala dosta pažnje ovom jako važnom dijelu strategije vašeg brenda, smatrajući da ako želimo kreirati vrijedan brend koji na svojstven način komunicira sa svojom publikom, ne bi smjeli zaobići kreiranje manifesta…

Naravno, kao i u svemu što radite, sami ćete odlučiti treba li vama i vašem brendu manifest, a Brendaonica vam donosi nekoliko savjeta kako da osmislite upravo tu emotivnu priču vašeg brenda. Prije nego što započnete pisati svoj manifest, bitno je da odgovorite na nekoliko pitanja koja će vas odvesti do zaključaka koji će vam pomoći u kreiranju vaše priče, i zapamtite, pisanje manifesta zahtijeva određeno vrijeme koje uključuje dosta promišljanja i rada.

  1. Koji su to razlozi koji su vas naveli da pokrenete svoj biznis? Uvijek kad govorimo o svrsi svog postojanja odnosno o svrsi postojanja biznisa kojim se bavimo i kojeg smo pokrenuli, bitno je da se prisjetimo samih početaka, nečega što nas je navelo na kreiranje vrijednosti za svoje klijente. Kad uspijemo definirati svoju svrhu te odgovoriti na jednostavno pitanje ‘Zašto?’ i staviti to na papir, gotovo je pola posla obavljeno.
  2. Podsjetite se na koji način pomažete svojim klijentima da riješe svoje probleme. Jako je bitno ono što dajete i pružate svojim klijentima, koje su to vrijednosti koje oni od vas dobivaju, a za koje su spremni platiti? Napravite popis i stavite naglasak na tri ključne vrijednosti kojima im pomažete da riješe svoje probleme.
  3. Napravite popis svega do čega vam je stalo i u što vjerujete. Jako je bitno da osvijestite sve do čega vam je stalo kao osobi te ono što prenosite na svoj biznis, za što biste se borili, u što vjerujete, koja su vaša načela te strasti koje vas pokreću. Ono od čega nikad ne biste odstupili te ono za što biste otišli na kraj svijeta ako treba. Na taj ćete način privući osobe koje slično razmišljaju i identificiraju se s vašim stavovima i uvjerenjima, s vašim ‘plemenom’.
  4. Odaberite medije putem kojih ćete ispričati priču o vašem brendu. Video je odličan medij za prezentaciju svog manifesta, kao što je to web, Facebook ili Linkedin. Možda vaša posjetnica ili potpis e-maila?  Samo mašta je granica za neizmjerne mogućnosti koje nam nude društvene mreže, ali i ostali kanali komunikacije neovisno radi li se o online ili offline komunikaciji. Iako na ovom blogu veliku pažnju pridajemo komunikaciiji na društvenim mrežama, uz određenu dozu inventivnosti, koristeći ih na pravi način, offline kanali komunikacije mogu biti jako zanimljivi za cjelokupnu komunikacijsku strategiju našeg brenda. Zidovi vašeg ureda mogu biti odlična kulisa za komunikaciju ključnih riječi, citata i vizuala povezanih s vašim manifestom.
  5. Koje ćete korake poduzeti da dođete do vašeg cilja? Na neki način, manifest treba potaknuti na akciju i na određene korake, stoga je bitno da navedete koji su vaši ciljevi do kojih želite doći i na koji ćete način doći do njih.

Ispričajte priču o svojem brendu na vama svojstven način, učinite to tako da vas zapamte u masi, da dotaknete onoga koji čita manifest vašeg brenda, da ostavite dojam. Pisanje manifesta je proces koji uključuje puno promišljanja, razgovora sa suradnicima, zaposlenicima, klijentima… To je priča o vašem brendu, to je ono što vaš brend jest.

Priključite se grupi Brendaonica #ACHIEVERSONLY u kojoj možete vidjeti neke od primjere manifesta koje smo istaknuli. A, svi vi koji želite raditi na kreiranju svojeg brend manifesta te naučiti kako se uspješno predstaviti na društvenim mrežama, pozicionirati na Facebooku i Instagramu te kreirati autentičan sadržaj za uspjeh vašeg brenda, pridružite nam se na Brendaonici PLUS online od 16.05-13.06., 10 sati treninga, cijena je 2.499 kn. Link za prijavu: https://bit.ly/2qGRWZ9