7 citata koji su mi pomogli da preživim novogodišnju noć

Ponekad stvari nisu baš kako smo planirali i tada se moramo znati prilagoditi situaciji, zar ne? 31.12. u 21h naručujem čaj s medom i limunom iz hotelske sobe u Novom Sadu, moje prijateljice se spremaju za doček nove godine, a ja ću po svemu sudeći, ostati u sobi i prespavati novogodišnju noć. Hm, čini mi se kao da sanjam i da se to ne događa, a onda ipak uz zvuk petardi, vatrometa i glasne glazbe s ulice, moje se tijelo predaje ideji da će novu godinu dočekati nigdje drugdje, nego u krevetu, s temperaturom i nesnosnom glavoboljom.

I, tad kreće preispitivanje… Ovo je već ne znam koji put da se moj godišnji odmor ili vikend break poremeti radi neke viroze, prehlade, grlobolje, temperature… Kao da tijelo čeka trenutak odlaska na odmor te odmah reagira na najgori mogući način, tako da umjesto zasluženoga uživanja, ja ostajem u hotelskoj sobi. Glavobolja je bila nesnosna kao i vrućica koja me prala, a nisam si mogla drugačije pomoći osim mirovanjem i ispijanjem čaja.

Nije to ni prvi, a ni zadnji put da se tako osjećam, no ovaj put me ta ‘novogodišnja vibra’ totalno navela na razmišljanje… O smislu i svrsi svega čime se bavim, kako živim, što želim postići i ima li sve to skupa smisla. U posljednje vrijeme sve više se okrećem life coaching knjigama, tražim savjete za bolji i kvalitetniji život, obećajem sebi da ću usporiti, a ja na kraju dana nisam u stanju usporiti prije nego što me bolest uspori. Pokušava li me to tijelo upozoriti da nešto radim krivo? Kad si uključen u nekoliko projekata koji podrazumijevaju konstantan angažman na društvenim mrežama, od Instagrama, Facebooka, bloga, naš um nikad ne spava, naš um konstantno razmišlja o sadržaju. Jesmo li zaista postali robovi sadržaja kojeg objavljujemo na društvenim mrežama?

Dok se moje tijelo borilo s temperaturom prvog dana u godini, ja sam se brinula jer nisam snimila video čestitku kojom bi zahvalila svojim pratiteljima (vama) na praćenju i čestitala vam novu godinu, a isto tako sam razmišljala o svim potencijalnim fotografijama za blog koje sam mogla snimiti da sam bila zdrava. Dakle, umjesto da mi je žao predivnih trenutaka koje nisam provela u društvu s prijateljicama, ja se brinem radi sadržaja?! Jer, ako ja ne mogu, ne može me nitko drugi zamijeniti. Jesmo li mi to učinili zatvore bez željeznih rešetaka od naših života, živimo li mi to zaista u Orwellovoj ‘1984.’ već duže vremena, a da stvarno nismo toga dovoljno svjesni?

Sve te misli prolazile su mi glavom, stvarale su mi nervozu, a evo sad umjesto da u miru gledam omiljenu seriju na telki, ja tipkam i pokušavam sročiti svoje misli na jednom listu papira. Kako bi mi bilo jasnije i kako bi mi bilo lakše postaviti određene ciljeve i krenuti ka zdravijem i kvalitetnijem životu. 

Prije nego što sam došla k sebi i vratila se u normalu, tražila sam inspiraciju u određenim citatima svojih omiljenih pisaca i motivatora koji su mi pomogli da razumijem svoju situaciju, da pronađem smisao u njoj te da vidim dugoročno riješenje koje će me motivirati da se u istoj situaciji više ne nađem.

  1. When you do not know what to do, do nothing. Be still. – Oprah Winfrey
  2. Speak your truth, even if your voice shakes. – Robin Sharma
  3. Stop trying to calm the storm. Calm yourself, the storm will pass. (Nepoznati autor)
  4. There’s a way to do it better, find it. – Thomas Edison
  5. It’s not what we do once in a while that shapes our lives, but what we do consistently. – Tony Robbins
  6. If you only walk on sunny days, you will never reach your destination.- Paulo Coelho
  7. We don’t have to all of it alone. We were never meant to. – Brené Brown

Možda je ovo bila još jedna naučena lekcija, a sad hrabro u novu 2018. godinu ?