7 koraka do najkul profila na Instagramu

Već naslućujemo komentare i mišljenja nekih čitatelja ovog blog posta o tome žele li svi, ali baš svi, imati kul Instagram profil. U ovom ćemo tekstu pokušati dati obrazloženje ovog stava te nekoliko koraka kako u tome i uspjeti.

Kad govorimo o prezentaciji brendova na Instagramu, bez obzira radi li se o osobnom brendu, poznatoj osobi i/ili marketing influenceru ili nekom tko tek kreće s prezentacijom svojeg portfolia proizvoda na Instagramu uz želju da bude zamijećen te da njegovi proizvodi i usluge pronađu svog kupca – odgovor je da, svi žele biti kul na Instagramu. Jer ako to ne želite, tada nemate što tražiti na Instagramu u poslovne svrhe.  Ako ste među onima koji žele imati najkul profil na Instagramu, na tisuće pratitelja, lajkova, komentara i interakcija, tada ste na pravom mjestu i preporuka je da nastavite sa čitanjem.

Konstantni angažman, aktivno lajkanje i komentiranje drugih profila kao i redovito objavljivanje se izrazito vrednuju na Instagramu, stoga krenimo na POSAO!

1. Napravite plan objava i budite kreativni!

Redovito objavljivanje je veoma važno na Instagramu te će vam u tome pomoći plan objava kojeg možete pripremiti na tjednoj, mjesečnoj ili kvartalnoj bazi, ovisno o tome koji su vam marketinški i prodajni ciljevi za određeno razdoblje. Unaprijed pronađite fotografije, formatirajte ih i uredite ih kako bi u trenutku objave imali što manje detalja o kojima ćete razmišljati. Možete čak i popratne tekstove (captione) pripremiti unaprijed za većinu objava, a nemojte zaboraviti da su kreativnost i storytelling kao i poticanje na akciju korisnika – pitanjem ili anketom, itekako bitni za angažman svih objava.

Ako vam je ponestalo inspiracije za vaše objave, škicnite na profil Elle Dvornik koja uvijek ima nešto zanimljivo za podijeliti sa svojim pratiteljima te argumentirano prodiskutirati sa svima koji se žele uključiti u rasprave. Bravo, Ella!

2. „Ne ustručavajte se!“

Želite li imati istinske pratitelje, osobe koje prate vas i vaš rad te ono što objavljujete, morat ćete ih zainteresirati redovitim objavama, objavama putem kojih  mogu ponekad nešto naučiti i saznati-  o knjigama koje čitate ili glazbi koju volite slušati, ali i objavama kojima dijelite neke zanimljivosti iz privatnog života, objavama kojima pokazujete ono što uistinu jeste.  Netko će vas voljeti više, a netko manje. Bitno je komunicirati na autentičan način, podijeliti svoje iskreno ljudsko iskustvo i stavove, jer se tada korisnici vežu uz vas i vaš brend i vi stvarate istinske odnose koji su ključni za brendiranje.

A najvažnije od svega je da budete ono što jeste bez ustručavanja, baš kao što to možete vidjeti na profilu Tomislava Pancirova, digitalnog nomada i lifestyle poduzetnika.

3. Nemojte prodavati sve i svašta!

Marketinškim jezikom govoreći to bi značilo da definirate svoju tržišnu nišu i da se diferencirate od svoje konkurencije. Primjerice ako želite uspjeti kao kao beauty influencerica, budite dosljedni u komunikaciji svojih usluga i trudite se da sve što objavljujete bude vezano uz interese, želje i potrebe djevojaka i žena koje vas prate. Bilo bi poželjno da odaberete i dobnu skupinu vaših pratiteljica te prilagodite vaš ton komunikacije njima.

Možda pak želite putovati svijetom i pozicionirati se kao travel bloger, tada je vaš sadržaj putopisan te dočarava vašu interpretaciju svih destinacija koje ste posjetili. Neki od popularnih putopisnih profila koje svakodnevno pratimo su BEAUTIFUL DESTINATIONS s preko 12.8 milijuna pratitelja te osobni blog Travel With Sunshine s preko 57 tisuća pratitelja.

BEUATIFUL DESTINATIONS

@beautifuldestinations

@travelwithsunshine

4.  Izgradite vizualno prepoznatljiv feed!

Jeste li znali da fotografije na kojima prevladava plava boja, dobivaju 24 % više lajkova od fotografija na kojima je crvena boja prevladavajuća?

Kad govorimo o uspješnim profilima na Instagramu, zapamtite – ništa se ne prepušta slučaju! Osim što ste definirali svoju tržišnu nišu, bitno je da definirate paletu boja i grafičke elemente kojima će vaš brend postati prepoznatljiv na Instagramu. Obzirom da je Instagram izrazito vizualna platforma, istaknut će se oni profili koji koriste pomno isplanirane kombinacije boja te slične filtere, a ponekad i slične kadrove.  Odličan primjer za to je profil Mirjam Flatau, umjetničke i kreativne direktorice čije objave jedva čekamo ugledati. Ona uspješno kombinira tek 2 do 3 boje u svojim fotografijama te ima prepoznatljive kadrove, a fokusirana je na dizajn, modu, putovanja i fotografiju – i ne odstupa od svojih okvira.

Svidio nam se i osobni blog Lede Bosnić, koja svoju dnevnu inspiraciju lijepim stvarima i svijetom koji je okružuje komunicira putem fotografija pastelnih ružičastih tonova te je skupila 13.9 tisuća pratitelja. Big LIKE!

Mirjam Flatau

@mija_mija

@ledaboss

5. Pametno koristite #hashtagove!

Vrlo je bitno da nakon što ste definirali svoju tržišnu nišu te smjer u kojem se želite brendirati, napraviti istraživanje relevantnih #hashtagova za vaš brend i posao kojim se želite baviti te odredite skupinu hashtagova koje ćete većinom koristiti u vašim objavama te se na taj način pozicionirati u specifičnoj niši. Kad definirate hashtagove koje ćete koristiti te kombinirati u objavama ovisno o sadržaju kojeg komunicirate, bitno je istražiti koliko određeni hashtag ima spominjanja na Instagramu te radi li se o milijunima spominjanja kao što su to primjerice #pizza ili #sea. Naime, iako su to riječi koje vam prve padnu na pamet kad objavite fotografiju svima nam omiljenog jela, vrlo je mala vjerojatnost da će se vaša objava prikazati uz milijune drugih, već se preporučuje pozicioniranje kroz hashtagove kojih je sveukupno manje.

Korištenje tematskih i brendiranih hashtagova se preporučuje kod UGC (User Generated Content) kampanja kao i kod nagradnih natječaja.

6. Komunicirajte putem Stories!

Sve ono što smo već spomenuli o tome kako je bitno preko Instagram profila komunicirati ono što vi uistinu jeste te biti zanimljiv, inspirativan i kreativan – sve to vam to Stories omogućuju, a bez straha da ćete postati naporni ili napadni. Radi se o sadržaju koji nestaje nakon 24 sata, ako ga niste spremili u Naglaske. Možete koristiti Storiese za dodatni angažman vaših pratitelja, koristeći gifove, ankete, postavljajući razna pitanja te na ležeran i zabavan način učiniti svoj lifestyle dostupan svima. A kao što znate, svi vole saznati što se događa iza kulisa.

Svidio nam se profil jedne jako simpatične i uspješne američke poduzetnice, Sare Blakely koja putem Storiesa dokumentira apsolutno sve što radi tijekom dana te na taj način svoj život i aktivnosti kojima se bavi čini dostupnima svima, a njeni se pratitelji poistovjećuju s njenim lifestylom. Zgodno, zar ne?

7. Koristite aplikacije!

Ako na Instagramu imate ozbiljne poslovne namjere, nemojte se bojati koristiti aplikacije. Neke vrlo jednostavne aplikacije za uređivanje fotografija su Snapseed i VSCO, dok je tu svemoguća Canva u kojoj možete urediti i formatiti apsolutnu svaku objavu za Instagram kao i za ostale društvene mreže, a od nedavno nude kreativne predloške za izradu Storiesa. Mi smo ih isprobali, i jako su kul 🙂

Iako vam se ovaj tekst možda čini dugačkim, vjerujte da on to nije, jer puno stvari koje su bitne za uspješno vođenje Instagram profila i stvaranje brenda, nismo uspjeli ubaciti u ovih 7 koraka.

Koraka je puno više, a ako ste željni novih saznanja o Instagramu, pridružite nam se već 12.10. u Zagrebu na Brendaonici Instagram Success.