7 koraka do uspješnog osobnog branda

Itekako svjesni činjenice da je brand puno više od logotipa te da je u izgradnju uspješnog branda potrebno primijeniti strateški pristup i planiranje, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako uspješno brendirati ne samo proizvode i usluge, već upravo vas – pojedince ?

Kad govorimo o osobnom brendiranju, stvari su se drastično promijenile pojavom društvenih mreža, a posebno Facebooka te Instagrama. Chiara Ferragni svoje je carstvo izgradila na osobnom brandu zahvaljujući (unaprijed) savršeno isplaniranom nastupu na social media platformama. Ona je bila ‘samo’ jedna od brojnih modnih blogerica, a danas je jedna od najuspješnijih (i najbogatijih) mladih osoba na svijetu, a sve to zahvaljujući kvalitetnom sadržaju koji joj je omogućio milijune pratitelja na Instagramu (7.1 milijuna!) i Facebooku. Nakon toga slijedilo je stvaranje svoje vlastite robne marke te prodaja koja joj je donijela milijune.

Danas se poslovni slučaj Chiare Ferragni  kao primjer dobre prakse predaje na Harvard Business School (#TheBlondeSaladGoesToHarvard) te svojim primjerom inspirira mlađe generacije da uzmu stvar u svoje ruke. Chiara je tu da nas navede na razmišljanje, kao i brojni mladi You Tuberi i blogeri (putovanja, hrana, moda) koji na temelju svojih interesa i vještina koje imaju grade svoj osobni brand i prisutnost u online svijetu.  

Zapravo bitno je da otkrijemo ono nešto u čemu smo dobri, ono nešto što volimo raditi, ono nešto što označava nas kao osobe. Kad to otkrijemo, sve je puno lakše. 

Ne postoji čarobni štapić za stvaranje uspješnog osobnog branda, ali postoje mali savjeti koji vam mogu pomoći na tom putu.

  1. Istaknite svoje dodatne vrijednosti. Brand uključuje naš imidž odnosno kako nas doživljavaju naše ciljane javnosti. Razmislite što je to što vi imate, a drugi nemaju. Koje su vaše dodatne vrijednosti? Zbog čega bi netko baš vas trebao odabrati u masi vaših kolega, prijatelja i poznanika? Što vas razlikuje od ostalih?
  2. Osmislite svoju komunikacijsku poruku.  Nakon što ste definirali vaše dodatne vrijednosti, vrijeme je da osmislite komunikacijsku poruku (narrative)  koja će vas najbolje opisati u kratkim crtama te koju ćete koristiti za daljnju komunikaciju na društvenim mrežama.  Imate priliku opisati ono što jeste i što predstavljate prije nego to netko drugi učini za vas. Kao što svaki proizvod mora imati svoju priču, tako i vi morate imati svoju koja će privući vama zanimljive kupce ili poslodavce.
  3. Napišite kvalitetan životopis i napravite photo shooting. Nakon što ste definirali vašu komunikacijsku poruku, potrebno je napisati životopis. Potrudite se napisati kvalitetan životopis koji će obuhvatiti sva vaša postignuća, projekte, radno iskustvo, strane jezike koje govorite te vještine kojima baratate. Životopis vam je potreban za predstavljanje vas odnosno vašeg branda na Linkedinu te daljnju komunikaciju na webu ili blogu, Facebook stranici…. Uz kvalitetan životopis, uložite u dobre profesionalne fotografije. Fotografija govori više od tisuću riječi. Danas na Internetu možete pronaći zaista velik broj fotografa koji se bave portretnom fotografijom, a kao što i sami znate, prvi dojam koji će netko ostvariti o vama je najbitniji.
  4. Započnite pisati blog ili web. Razmišljajte na način da ste vi = mala kompanija čiji ste vlasnik, ali i direktor  marketinga. Kako biste svoju kompaniju predstavili putem Weba? Što biste željeli poručiti svojim potencijalnim kupcima odnosno poslodavcima? Zbog čega bi baš vas trebali zaposliti ili angažirati, a ne nekog drugog? Imate apsolutno sve u svojim rukama, samo trebate započeti.
  5. Nemoguće je stvoriti osobni brand bez relevantnog sadržaja. Vaše vještine te vaši osobni interesi trebali bi biti temelj za kreiranje vašeg autentičnog sadržaja. Sjećate se prvog koraka kojeg smo spomenuli – pronađite ono nešto u čemu ste dobri. Ako ste dobri u fotografiranju, nek to bude blog koji se bavi fotografijom, a ako ste dobri u kuhanju ili šminkanju – to može biti You tube kanal na kojem ćete prikazivati tutorijale s video receptima ili školama šminkanja.
  6. Budite prisutni na društvenim mrežama. Pokušajte što više koristiti vaše osobno ime ili naziv vašeg branda (može biti i logotip ako ga imate) u komunikaciji na društvenim mrežama. Ako ste otvorili blog s domenom vašeg imena i prezimena, nastavite dosljedno komunicirati sebe kroz druge kanale. Otvorite Facebook stranicu s istim podacima te uvijek kad se uključujete u rasprave na Facebooku, koristite taj profil. Jako je bitno da stvorite ‘visibility’ te da vas primijete u masi. Ovisno o tome  jeste li pisac, fotograf ili dizajner – odabrat ćete drugačiju društvenu mrežu. Nemojte se zavaravati da možete biti jednako dobri na svim društvenim mrežama. Ako se bavite modom, dizajnom, fotografijom – tu je svakako Instagram, no ako se želite iskazati u vašim novinarskim vještinama – Twitter vam omogućava brzo dijeljenje linkova s vašeg bloga.
  7. Budite iskreni u komunikaciji. Sve se više cijeni autentičnost i iskrenost u komunikaciji. Nemojte glumiti ono što niste u online svijetu jer će vam biti neugodno kad se nađete na kavi ili sastanku s nekim vašim vjernim pratiteljem koji vas doživljava sasvim drugačije prateći vas na društvenim mrežama. Danas nam Facebook Live te Instagram Stories i Snapchat omogućavaju da budemo ono što jesmo u online svijetu, bez filtera.  Nemojte to zanemariti te iskoristite dodatne kanale komunikacije da pokažete vašim pratiteljima ‘ono u čemu ste najbolji’. Ono kako komunicirate s vašim pratiteljima dio je vašeg brenda i vaše priče. Osobnost i autentičnost se nagrađuju vjernim pratiteljima i čitateljima vašeg bloga, a oni su upravo vaši budući partneri u poslu, sponzori, kupci, poslodavci. Iako smo je već puno puta spomenuli u izlaganjima na Brendaonici – Ella Dvornik je najbolji primjer kako se to radi, pa škicnite malo na njen blog i inspirirajte se ? 

Ne samo o osobnom brendiranju, već i o brendiranju proizvoda i usluga, te o tome koju društvenu mrežu odabrati za svoj proizvod i koje su trenutno najefikasnije vještine, tehnike i alati za povećanje pratitelja na Instagramu i Facebooku, pričat ćemo Tomislav Pancirov i ja na još jednoj Brendaonici u Zagrebu, 4.12. od 10 do 15h. Ako ste zainteresirani, možete se prijaviti  putem Google poveznice: goo.gl/Aygzw7, a za sva pitanja slobodno pišite na e-mail: info@brendaonica.com ili u Inbox Facebook stranice: https://www.facebook.com/brendaonica/ Odnedavno možete pratiti Brendaonicu na Instagramu: https://www.instagram.com/brendaonica/