7 savjeta za uspjeh na Instagramu

Instagram je izrazito vizualna društvena mreža te je kao takva odlična platforma za promociju sadržaja putem fotografija ili video uradaka, a samim time ozbiljno je mjesto prezentiranja vašeg branda na kojem se stvaraju istinski odnosi s vašim pratiteljima te pretražuje sadržaj u realnom vremenu.Instagram predstavlja ogroman izvor fotografija i video materijala, bilo da se radi o modi, hrani, putovanjima ili dizajnu. Materijala kojeg stvaraju korisnici svojim mobilnim telefonima te ga konstantno uploadaju koristeći #hashtagove te filtere koji su im na raspolaganju za uređivanje fotografije. Samim tim, korisnik postaje fotograf, dizajner i kreativac. S druge strane, dolazi do besplatne promocije određenog sadržaja ciljanoj skupini, a što veliki brandovi jako dobro koriste kroz UGC kampanje. Obzirom da je Instagram jedna od najbrže rastućih društvenih mreža s preko 500 mil. aktivnih mjesečnih korisnika, neupitan je potencijal promocije na ovoj društvenoj mreži.

Ono što bi svaki Instagram korisnik trebao znati za uspješno vođenje svog Instagram profila je sljedeće:

Razvijte prepoznatljiv stil u vizualnoj komunikaciji sadržaja.

Bilo da se radi o prezentiranju hrane, prirodnih ljepota ili mode, bitno je da razvijete svoj prepoznatljiv stil fotografiranja. Prepoznatljiv stil se može razviti kroz različite tehnike, a jedna od jednostavnijih je da uvijek koristite isti filter. Postoji također velik broj aplikacija koje vam omogućavaju da što lakše, brže i efikasnije uređujete vaše fotografije. Prema nekim istraživanjima ‘slike koje bolje prolaze’ na Instagramu su slike sa što manje boja i svjetlije slike, a također slike s jakim oblicima i linijama privlače više lajkova i komentara.  Osobno preferiram krupne kadrove, detalje, ‘ono nešto’ što mi govori da iza tih fotografija stoji kreativno oko koje ništa ne ostavlja slučaju. Obzirom da slika govori više od riječi, u nastavku uspješni Instagram profili https://www.instagram.com/kaity_modern/ s preko 245 tisuća pratitelja te https://www.instagram.com/fooddeco/ s preko 61 tisuća pratitelja.

Budite proaktivni i odgovarajte na komentare.

Na Instagramu je jako bitno da budete što aktivniji te da potičete interakciju s pratiteljima kako biste došli do što većeg broja novih pratitelja i zadržali postojeće. Najjednostavniji način da budete vidljivi je da ostavljate komentare ispod fotografija brandova koji su vam slični i zanimljivi po ciljanoj skupini. Također, nemojte biti lijeni i zahvalite se svima koji komentiraju ispod vaše fotografije i odgovorite im na eventualna pitanja putem @mentiona. Na taj način potičete dobre odnose s vašim pratiteljima i stvarate vašu zajednicu vjernih pratitelja.

Organizirajte foto natječaje i nagradne igre.

Instagram je idealna platforma za kreiranje foto natječaja u sklopu kojih ćete biti u mogućnosti prikupljati sadržaj kreiran od strane vaših pratitelja koji će na svojim profilima uploadati fotografije s određenim #hashtagom kojeg ste tematski osmislili upravo za ovaj foto natječaj. Na taj način potičete svijest o brandu, ali i dobivate nove korisnike koji su uključeni u foto natječaj, kao i novi sadržaj kojeg ćete kasnije (uz dopuštenje korisnika) postaviti na vaš Instagram profil uz isticanje njegovog autorstva, a moguće i na druge društvene mreže.

Pozovite na akciju.

Uvijek kad možete, u captionu iznad slike podsjetite vaše pratitelje da lajkaju, komentiraju, podijele vašu sliku koristeći #hashtag (ili repost) ili tagiraju svog prijatelja ispod slike, te da prate vaš Instagram profil, ako to još nisu. Tekst koji pišete u captionu može biti vaš mali copywrite kutak u kojem ćete iskoristiti sve vaše kreativne vještine kako biste svoje followere zaintrigirali za sadržaj. Kratak ili dugačak – na vama je da odlučite, na Instagramu jednako dobro prolaze kraći, kao i duži tekstovi, iako možda ovi posljednji stvaraju veći interes kod pratitelja vašeg branda koji postaju i čitatelji, te na taj način vjerniji pratitelji svega što objavljujete.

Pametno koristite #hashtagove.

Za razliku od Facebooka, #hashtag na Twitteru i Instagramu ima svoju funkciju, te pametno korištenje #hashtaga može itekako doprinijeti boljoj vidljivosti vašeg Instagram profila, odnosno vašeg branda, te uključivanje vama zanimljivih korisnika u rasprave i praćenje vašeg branda na Instagramu. Proučite #hashtagove koji su relevantni za vašu industriju, odnosno za konkretan sadržaj koji objavljujete. Ne treba pretjerivati s hashtagovima, ali istraživanja pokazuju da više od 11 hashtagova utječe na bolju interakciju.

Osmislite brandirani #hashtag.

Osmislite #hashtag koji je prikladan baš za vaš brand, kojeg ćete koristiti u svim objavama, a posebno u foto natječajima i nagradnim igrama te putem kojeg ćete pronalaziti sadržaj povezan s vašim brandom, a ujedno ćete konstantno podizati svijest o vašem brandu. Sjećate li se #hashtaga kojeg je Jana koristila u priči o najpoznatijim hrvatskim rodama?

Budite real-time.

Samim tim što je Instagram aplikacija za mobilne telefone, potiče vas da dijelite sadržaj u realnom vremenu. Ta je opcija zanimljiva kod praćenja uživo događaja kao što su modne revije, izložbe, predstavljanja proizvoda, sportske priredbe i sl., jer tada vi postajete najbrži medij prijenosa sadržaja s tog događanja. Ako vi organizirate događaj, također osmislite tematski #hashtag putem kojeg će gledatelji dijeliti sadržaj na društvenim mrežama. Jedan od odličnih primjera real-time marketinga bilo je nedavno vjenčanje svjetski poznate modne stilistice Giovanne Battaglia čije su se fotografije i video spotovi vrtoglavom brzinom širili Instagramom jednostavnim hashtagom #gioandoscar, prije nego što su tradicionalni mediji uspjeli objaviti vijest o vjenčanju.