9 pravila za što bolje predstavljanje vašeg branda na Facebooku

Dok istražujemo mogućnosti koje nam pružaju ‘novije’ društvene mreže s ogromnim rastućim potencijalom, moj savjet je da se pokušamo fokusirati na Facebook te da iskoristimo maksimalno ono što nam ova društvena mreža još uvijek ‘besplatno’ nudi.  Trud i znanje koje bi trebali uložiti u razvoj Facebook stranice vašeg branda su neophodni, a oni nisu besplatni.  U ovom se postu nećemo baviti oglašavanjem na Facebooku jer nam je za to potrebno puno više prostora kako bi temeljito obradili tu zahtjevnu temu koja je više tehničke prirode. Pokušat ćemo se prisjetiti alata koji su nam nadohvat ruke kako bi naš brand bio što bolje predstavljen na ovoj društvenoj mreži.

9 zlatnih pravila

Otvorite službenu Facebook stranicu.

Nevezano o tome radi li se o osobi, kompaniji ili projektu kojeg želite komunicirati, bitno je otvoriti službeni profil. Nikako ne koristiti Facebook osobni profil za promociju vlastitog biznisa iz više jednostavnih razloga –  Facebook stranica vam omogućava praćenje statistika koje su jako bitne za razvoj vaše stranice te vam omogućava korištenje oglašivačke platforme. JAKO VAŽNO:  Facebook  će se vremenom ukinuti sve osobne profile koji su ujedno poslovni profili.

Komunicirajte ispravno.

Kako komuniciramo na Facebooku? Riječima i slikom. Potrudimo se da svaka riječ koju napišemo na našoj Facebook stranici bude pravilno napisana, kako bi smanjili rizik da se poruka koju želimo komunicirati ne shvati krivo ili dvosmisleno. Kad kažemo ‘ispravno’ – mislimo na gramatičke i pravopisne greške. U slučaju pokretanja službene marketinške kampanje, uvijek je dobro posavjetovati se s lektorom te ostalim PR i marketinškim stručnjacima.

Budite dosljedni u tonu komunikacije.

Bitno je da se odlučite kakav će biti stil i ton vaše komunikacije na Facebook stranici vašeg branda ili branda kojeg promovirate. Sve ovisi o tome kome se obraćate, tko su vaši kupci, odnosno pratitelji vašeg branda. Ako su to djeca ili tinejdžeri, naravno da ćete prilagoditi ton komunikacije njima, no ukoliko su to starije gospođe koje od vas naručuju relativno skupe kozmetičke proizvode – vizualizirajte svoju ciljanu publiku i komunicirajte uljudno i pristojno.

Vizualizirajte podatke.

Istraživanja pokazuju da se puno lakše podaci pamte kad su komunicirani u infografikama. Danas postoji jako velik broj besplatnih alata na Internetu koji će vam omogućiti da svoju misao pretvorite u djelo. Neki alati koje često koristimo u tu svrhu su Canva i Pictochart.

Brendirajte sadržaj.

Kad koristite fotografije označite ih vašim logotipom. Na taj način još više ističete vaš brand, a također navodite copyright. Također, preporučljivo je koristiti #hashtag na fotografijama – to može biti osmišljena poruka kao dio trenutne kampanje, slogan ili jednostavno nešto po čemu želite da vaša komunikacija bude prepoznatljiva. Oduševljeni smo načinom komunikacije destinacije Los Cabos: https://www.facebook.com/LosCabosTourism/.

Budite kreativni u osmišljavanju poruka.

Kad osmišljavate caption iznad slike, budite što kreativniji i potičite vaše pratitelje na interakciju. Sve su to faktori koji utječu na engagement te na krajnji doseg određenog posta kao i stranice. Koristite #hashtagove jer su oni efektni, ali ne pretjerujte s njima jer oni na Facebooku nemaju istu učinkovitost kao na Instagramu i Twitteru.

Organizirajte natječaje.

Bitno je da se vaši pratitelji osjećaju kao dio jedne zajednice, a tom zajednicom jedino vi i samo vi upravljate. Natječaji su korisni jer potičete korisnike na interakciju te samim tim povećavate engagement stranice koji je jedan od glavnih uvjeta zbog čega bi se vaša Facebook stranica prikazivala češće u newsfeedu.

Kreirajte evente.

Facebook vam omogućava da budete jako kreativni te da maksimalno iskoristite besplatne alate koje vam nudi, a to su između ostalog i Facebook eventi. Korisnici vole Facebook evente te vole provjeriti tko je od njihovih Facebook prijatelja prijavljen na event, a tu također stvarate osjećaj pripadnosti toj konkretnoj zajednici, odnosno community.

Snimajte video sadržaj.

Sve ovo što smo do sad spomenuli bilo bi nedovoljno jer ono što je trenutno najveći hit na Facebooku, a trendovi pokazuju da će u 2017. godini video marketing sačinjavati 75% ukupnog sadržaja na Internetu, to je video sadržaj. I, zato, ne budite lijeni, uzmite svoj mobitel u ruke i snimajte, uploadajte, uređujte vaše uratke – tu također vrijedi pravilo da su efektniji video postovi koji imaju ubačeni tekst koji omogućava korisnicima da lakše prate sadržaj i bez zvuka. Najveći news portali u svijetu već itekako koriste ovu mogućnost. Naravno, uz Facebook Live.

Kao što vidite, ovo je samo mali dio ‘trikova’ koje biste trebali koristiti kako bi vaše Facebook stranice bile što uspješnije. Naravno, vi ćete sami definirati što za vas znači ‘uspjeh’, a koji uvijek mora biti mjerljiv. Sve ostalo što želite saznati o komunikaciji ne samo na Facebooku, već i na ostalim društvenim mrežama, predstavit ćemo vam na radionicama.  Posjetite nas na BRENDAONICI br. 4 u Puli, 1.10. i na BRENDAONICI BR. 5, 15.10. u Zagrebu. Vidimo se! #brendaonicajekul