Jesmo li u stanju istovremeno biti kul i autentični na društvenim mrežama?

Jesmo li u stanju biti kul, a istovremeno autentični te osim tisuće lajkova i pratitelja na društvenim mrežama, imati i prave prijatelje u stvarnom životu – one koji nas vole kakvi uistinu jesmo, bez filtera i bezbroj aplikacija koje nas čine (ipak) malo ljepšima, a naše živote zanimljivijima?

Koliko društvene mreže utječu na naše živote, može se vidjeti na Instagram profilima influencera, među kojima su ponekad i neki od naših poznanika i prijatelja. Međutim, u kojoj mjeri se ispeglana i dotjerana galerija fotografija na Instagramu razlikuje od stvarnog života i lifestylea kojeg dotična osoba vodi – pitanje je na koje može odgovoriti samo njemu ili njoj bliska osoba.

Istina, svi se mi volimo pohvaliti lijepim fotografijama s putovanja i ukusnim delicijama koje smo isprobali na tom putovanju, a još ako smo zadovoljni kako smo ispali na fotografiji – zagarantirano je da ćemo dobiti jako puno lajkova, bit ćemo face i zadržat ćemo status kulera ili kulerice među svojim pratiteljima. Pitanje koje se logično postavlja jest jesmo li mi svi ili većina nas, zaista postali promišljeni kreatori sadržaja kojeg ćemo pomno isplanirati, isproducirati i distribuirati – te komunicirati neki naš aktualni, povremeni ili željeni lifestyle? Odgovor je vrlo jednostavan i on je potvrdan. Jesmo.

Ono što bi definitivno trebali izbjeći kako bi naši životi ostali autentični i spontani te kako bi zadržali prave prijatelje i pratitelje jest da distribucija sadržaja koji dokumentira naše živote, navike i interese bude samo posljedica onoga što jesmo i kako uistinu živimo, a ne upravo suprotno – da distribucija sadržaja bude sama sebi svrha. Jer smo tada u problemu, kao i pratitelji koji nas prate i vjeruju nam, a kao što znate – povjerenje se stječe konstantnom komunikacijom, angažmanom i prisutnošću našeg brenda na digitalnim kanalima.

Na našim radionicama ili individualnom radu s klijentima, ono što im sugeriramo jest da svoje digitalne kanale unificiraju, da komunikacija vizualnog i verbalnog sadržaja bude dosljedna na svim kanalima, da stvore prepoznatljiv brend.

A svrha stvaranja osobnog brenda na društvenim mrežama je:

  • Bolja prodaja proizvoda ili usluga.

  • Pozicioniranje sebe kao medija ili influencera s određenim utjecajem na svoje pratitelje.

  • Distribucija definiranih vrijednosti prema ciljanoj publici koja će se poistovjetiti s tim vrijednostima i vašim lifestyleom.

  • Izgradnja zajednice koja će prepoznati vaš lifestyle kao svoj te dati vam svoje povjerenje pri kupnji vašeg proizvoda ili usluge.

  • Veliki brendovi će vas angažirati kao influencera jer zapamtitesvaka osoba s mobitelom u ruci danas može postati online celebrity.

Budite ta osoba koju komunicirate na društvenim mrežama jer ako to niste, sve postaje besmisleno. Vi ćete biti kul samo vašim pratiteljima na Instagramu dok će vas vaši istinski prijatelji shvaćati neozbiljno i mislit će da ste fejk. Stvarajte originalan sadržaj, komunicirajte svoje vrijednosti, ono što volite raditi i u čemu uživate, ali nemojte to raditi isključivo iz razloga da budete kul drugima već da budete kul sebi.

“Ako smatrate da brendiranje na društvenim mrežama nije bitno, pitajte one koje nisu uspjeli.”

Morena Milevoj, osnivačica Brendaonice