Kako izgraditi autentični osobni brend na društvenim mrežama?

Ne postoji najbolji trenutak kako biste krenuli u izgradnju osobnog brenda na društvenim mrežama. Moguće je da nesvjesno gradite svoju online prisutnost, no niste svjesni nekih ključnih koraka na koje morate obratiti pažnju ako želite imati dugoročne rezultate i korist od navedenog procesa brendiranja.

Svrha ovog teksta te snimanje video sadržaja bilo je uključivanje u projekt #2021najboljaGodinaDoSad kojeg je pokrenuo Tomislav Pancirov te na čiji sam se poziv, uz brojne kolege, i ja odazvala.

1. AUTENTIČNOST

Što to znači? Autentičnost znači da se ponašate, djelujete i reagirate u skladu s vašim osobnim vrijednostima, a isto tako i komunicirate na društvenim mrežama. Ako još niste otkrili koje su vaše vrijednosti, one s kojima se poistovjećujete te one koje vas pokreću i inspiriraju, u ovom tekstu pronađite više informacija. Vaša uvjerenja, životno iskustvo i pogledi na svijet također su dio vašeg brenda te će utjecati na to kako ćete se predstaviti  – kako u stvarno tako i u virtualnom svijetu.

2. CILJ OSOBNOG BRENDIRANJA

Prije nego krenete graditi osobni brend, postavite ciljeve – osobnog brendiranja! Razmislite o tome što je ono što zaista želite postići – pokrenuti posao ili projekt, prodavati više proizvoda ili usluga, postati utjecajna osoba? Možda je vaš cilj sve navedeno, no veoma je bitno da mjerite ono što radite, a na društvenim mrežama je to sve moguće na vrlo jednostavan i dostupan način.

3. ZAJEDNICA I DVOSMJERNA KOMUNIKACIJA

 Ono što vam društvene omogućavaju jest dvosmjerna komunikacija te izgradnja zajednice. Jer ukoliko ne izgradite zajednicu korisnika koji vam vjeruju i koji se vežu uz vas – uzalud vam lajkovi, komentari i dijeljenja! A upravo je dvosmjerna komunikacija na Facebooku, Instagramu, blogu ili na nekoj drugoj platformi – vaš alat kojim ćete osluškivati želje, potrebe i probleme vaših korisnika te potencijalnih klijenata, nemojte taj dio zanemariti.

4. BESPLATNI SADRŽAJ

Kad smo već otkrili što je našim korisnicima potrebno, što traže i koji problem imaju – imate priliku pomoći im besplatnim sadržajem i riješiti problem. Na raspolaganju vam je audio, tekstualni, video i foto sadržaj – no nemojte zaboraviti kad kreirate sadržaj da on bude u skladu s pričom vašeg brenda te istinskim vrijednostima koje vaš brend čine autentičnim.

5. PR SURADNJE

Suradnje s utjecajnim osobama, brendovima kao i online portalima te drugim medijima, ono je što će vaš osobni brend još dodatno ojačati, a vaša će komunikacijska poruka doprijeti do vaše ciljane publike. Potrudite se kreirati sadržaj koji će biti zanimljiv za objavu, koji će donijeti neku korist onome koji ga čita odnosno konzumira.

Izgradnjom osobnog brenda stvorit ćete sliku o sebi na društvenim mrežama, koja će se temeljiti na vašim autentičnim vrijednostima, a doprijet ćete do vaše publike putem kanala koje ćete sami odabrati! Na vama je dugačak put, koji mora biti dosljedan i ustrajan želite li biti uspješni. Jeste li spremni?