Kako postati brend u 5 koraka?

Nitko ne može biti kao vi. Vi ste jedinstveni i autentični, a samim time ste u prednosti ispred ostalih. Slažete li se? Ono što nam danas donose društvene mreže te digitalni kanali općenito jesu nevjerojatne mogućnosti komunikacije svog brenda, ako to znamo na pravi način koristiti i iskoristiti u svoju korist.

Pitanje na koje često odgovaramo u raspravama na radionicama jest: ‘Treba li stvoriti osobni brend ili je bolje brendirati produkt?’. Kao što možete pretpostaviti, na ovo pitanje nema točnog odgovora, odnosno nijedan odgovor nije 100% točan. Primjerice, Gary Vaynerchuk koji se na početku svoje karijere bavio obiteljskim vinskim biznisom, kojeg je zahvaljujući odličnim strategijama online prodaje i content marketinga uspio lansirati u visine, danas je jedan od najistaknutijih gurua za društvene mreže koji svoje znanje i savjete distribuira putem digitalnih kanala potvrđujući svakodnevno svoj status stručnjaka. Svi znaju za Garya Vaynerchuka jer je stvorio snažan osobni brend, neovisno o tome čime se bavio. S druge strane, postoje vlasnici biznisa koji svojim statusom stručnjaka u određenom području ‘rade PR svojem brendu’, a pritom su vlasnici tvrtke koja nosi drugačije ime, kojeg ipak javnost i ciljane skupine povezuju s vlasnikom tvrtke radi kvalitetne komunikacije i PR-a te ih percepiraju kao jedno.

Naravno, kad govorimo o malom biznisu, odnosno biznisu kojeg tek lansiramo, za kojeg nemamo baš jako puno resursa na raspolaganju, jako je bitno da pri osmišljavanju naziva donesemo pravu odluku te da pri lansiranju brenda pratimo sljedeće korake:

  1. Osmisliti logotip, naziv i vizual svog brenda. Prije nego što krenemo komunicirati svoj biznis na društvenim mrežama ili putem bilo kojeg drugog kanala, bitno je da u suradnji s dizajnerom i/ili kreativnim timom, uz naš detaljan briefing (kojeg smo pripremili u komunikaciji sa stručnjakom ako to sami nismo u mogućnosti), dođemo do pravog imena, logotipa i tipografije koja će biti definirana za naš brend i koje se trebamo držati u daljnjoj komunikaciji svog brenda.
  2. Otvoriti web i/ili blog. Ovisno o tome želite li da vaš biznis bude prisutan na webu i/ili blogu, bitno je da dobro osmislite strukturu i sadržaj istog prije nego krenete u samu izradu i pokretanje istog. Dizajner i programer će učiniti najbolje što mogu, ali uz vaše konkretne upute i ciljeve koje ste definirali. Ako želite imati online prodaju vaših proizvoda ili usluga, naravno da je bitno da vam je to fokus i da sve aktivnosti usredotočite upravo na prezentaciju proizvoda i call to action taktike uz dodatno oglašavanje. Ukoliko vam je cilj da objavljujete što više sadržaja u obliku savjeta i tutorijala, onda je blog odličan izbor jer je on dinamički i može se ažurirati na dnevnoj bazi putem platformi kao što je primjerice WordPress koja je vrlo jednostavna za korištenje.
  3. Napraviti strategiju komunikacije sadržaja na društvenim mrežama. Prije nego otvorimo Facebook stranicu ili Instagram profil za svoj brend, možda ne bi bilo loše da još jednom razmislimo o tome kome komuniciramo i gdje se zapravo nalaze naši kupci. Jesmo li možda razmislili o tome ne bi li bilo bolje veći dio komunikacije preusmjeriti na Linkedin ili You Tube ako se obraćamo upravo nekim nišama koje su prisutnije i aktivnije na tim platformama? Jako je bitno da se koncentriramo na pripremu i objavu sadržaja na onim društvenim mrežama na kojima želimo stvarati svoju zajednicu te pronaći i stvoriti svoje kupce, odnosno idealne klijente.
  4. Uložite u kvalitetne fotografije. Neovisno o tome pričamo li o komunikaciji na webu, blogu, Linkedinu, Facebooku ili Instagramu, bitno je imati dobre fotografije koje predstavljaju naš brend. U tijeku svog dugogodišnjeg rada u marketingu i komunikacijama kao i u radu s brojnim polaznicima edukacija u ove dvije godine (cca. 500 polaznika), shvatila sam da nemaju svi isti osjećaj za estetiku i da ni ne moraju imati. Zbog toga postoje dizajneri, fotografi, stručnjaci u koje trebamo imati povjerenje i dati im da odrade posao za nas kako bi se predstavili što kvalitetnije u online svijetu, jer, kao što znate, naša je prednost u tome što možemo upravljati našim online imidžom, samo tu prednost trebamo iskoristiti u našu korist. Također, postoje određene aplikacije koje nam pomažu da svoje fotografije za Instagram sami poboljšamo, ali o tome ćemo govoriti u jednom od sljedećih postova.
  5. Uložite u brand manifesto. Ispričajte priču o svojem brendu na vama svojstven način, učinite to tako da vas zapamte u masi, da dotaknete onoga koji čita vaš brand manifesto… Koje su to vrijednosti vašeg brenda kojeg želite podijeliti sa svijetom? U što vjerujete? Za što se borite? Uskoro ćemo u sklopu Brendaonice imati posebnu edukaciju za osmišljavanje brand manifesta. Pratite nas i dalje na Facebooku, Instagramu i u grupi Brendaonica #ACHIEVERSONLY.

Nitko ne može biti kao vi, istina, no nitko ne može biti kao vi ili vaš brend kojeg ste unaprijed osmislili, kreirali, lansirali i čije se komunikacijske strategije držite ko pijan plota, a to znači da ste ozbiljno shvatili biznis kojim se bavite, marketing, prodaju i PR, jer bez toga ne postojite. Pratite me i na Instagramu: Morena