Kako postati uspješna modna influencerica na Instagramu?

Nakon predavanja i radionice o važnosti osobnog brendiranja na društvenim mrežama na Leap Summit konferenciji održanoj prošlog vikenda u Zagrebu, dobila sam jako puno vaših poruka s pitanjima o tome tko su najutjecajnije modne blogerice i influencerice na Instagramu u regiji, odnosno kako postati jedna od njih.

Obzirom da nije baš tako jednostavno dati konkretan savjet i recept za uspjeh koji većinom ovisi o jako dobrom osjećaju za marketing i brendiranje te ozbiljnu posvećenost i angažman vašem hobiju koji se postepeno pretvara u ozbiljan posao, odlučila sam u ovom blog postu nabrojati nekoliko Instagram profila lifestyle i modnih  influencerica u regiji koje ja osobno pratim i mislim da uspješno rade to što rade.

Uspjeh se najčešće mjeri brojem pratitelja odnosno zaradom koju pratitelji donose vlasnicama Instagram profila koje će brendovi odabrati kako bi reklamirali njihove proizvode. Ono što bih ja istaknula kao ‘ključ’ prema kojem sam birala ovih sedam profila to je broj pratitelja te način kako ove influencerice komuniciraju s njima – bilo da se radi o tekstualnoj ili vizualnoj komunikaciji (fotografije, video…). 

Vjerujem da će vam analiza ovih profila biti od pomoći kako biste definirali prve korake za izradu vaših profila na toj najbrže rastućoj platformi u svijetu.

  1.  @tonnijaa – 2K –  Iako ovaj Instagram profil mlade studentice Antonije Frketić, nema trenutno jako velik broj pratitelja mislim da će obzirom na to da Antonija pomno i detaljno stvara svoj Instagram feed pazeći na svaku fotografiju te imajući na umu da komuniciramo putem feeda, a ne samo putem jedne fotografije – jako brzo doći do ozbiljne baze vjernih pratitelja koji će nagraditi njen trud i ljubav prema ovome što radi. Njen se Instagram feed sastoji od savršeno usklađenih pastelnih i neutralnih boja koje kombinira na fotografijama i na vizualima s tekstom. Tema ovog profila je stilska i životna inspiracija.
  2.  @divaisback – 40K – Ovaj profil prati više od 40 tisuća pratitelja na Instagramu te se odmah na prvi pogled vidi da ga vodi osoba koja jako dobro razumije moć brendinga i vizualne komunikacije, a pritom ima odličan osjećaj za modni stil. Radi se o Erni Saljević iz Sarajeva, kako možemo isčitati iz opisa njenog profila. Ono što nam se kod ovog profila sviđa jesu autorske fotografije, a znamo koliko je truda potrebno uložiti da se napravi savršena fotografija koja dobro prolazi na ovoj društvenoj mreži. Fotografije su jako dobro vizualno usklađene te popraćene hashtagovima. Njenu modno-stilsku inspiraciju i ljubav prema putovanjima dnevno lajka velik broj obožavatelja vizualne estetike. A, tu su i sponzorirane fotografije od strane određenih modnih brendova, tako da nam se čini da @divaisback jako dobro ide.
  3. @xoxosonjakovac – 156 K – Iako Sonja Kovač ne spada u onu kategoriju modnih blogerica čiji bih stil popratila jer mi se posebno sviđa, pratim ju više iz znatiželje koja se tiče poslovnog aspekta. Mislim da je ona jedna od onih uspješnih poslovnih žena koja je jako dobro uhvatila trenutak te na temelju primjera dobre prakse napravila svoj uspješan poslovni model. Pretpostavljam da se ugledala na najuspješnije svjetske fashion & travel & lifestyle blogerice kao što su Song of Style (4.6 milijuna pratitelja) i Sincerely Jules (4.6 milijuna pratitelja) te stvorila svoj uspješan poslovni model. Ona trenutno doslovce rastura na Instagramu i čestitamo joj na tome.
  4.  @elladvornik – 190K – O Elli Dvornik je već gotovo sve rečeno. Ona je zasigurno jedna od najuspješnijih blogerica i influencerica na ovim prostorima. Osim što ju na društvenim mrežama prate doslovce horde pratitelja, ona s njima komunicira na dnevnoj bazi na način da se obraća pojedincima, odgovara na komentare te djeluje iskreno i vrlo spontano u svemu tome. Njeni pratitelji su doista njeni brend ambasadori, odnosno ‘volonteri koji rade za njen brend’ kako bi to rekli koristeći marketinšku terminologiju. Vjerujem da njen uspjeh leži upravo u toj neposrednosti i da je to ‘ono nešto’ što je čini uspješnijom od ostalih. Njen je rad i trud nagrađen različitim svjetskim priznanjima te vrlo uspješno surađuje s brendovima u sferi putovanja i lifestyle-a te se na taj način približila poznatim svjetskim blogericama koje su jako dobro iskoristile potencijal svojih društvenih mreža za reklamiranje stilskih odjevnih modnih kombinacija putujući svijetom.
  5. @hanahadziavdagic – 204 K – Ono što Hanu Hadžiavdagić razlikuje od ostalih Instagram influencerica koje pratimo su njeni iskreni dugački postovi u kojima kao da priča priču koju će pratitelji rado popratiti, kao i dobro odabrani hashtagovi po kojima je prepoznatliva na toj društvenoj mreži, a to su  #opetnajljepša i #DušmaniŠicŠic .  Često surađuje s modnim i beauty brendovima te kad govorimo upravo o modnim influencericama na Instagramu, ona je zasigurno jedna od najutjecajnijih trenutno na ovim prostorima. Vrlo često snima Instagram stories te spominje brendove koje sponzorira u objavama. Nemamo točan podatak o tome koliko pratitelja dnevno pogleda njene Stories, no možemo sigurnošću istaknuti da Hana maksimalno koristi Instagram kao svoj glavni kanal komunikacije te da je maksimalno posvećena svom poslu i profesionalna u onome što radi.
  6. @zorannah – 798 K – Zorana je srpska modna blogerica koja trenutno živi i radi u Ghentu (Belgiji). Njen stil je veoma prepoznatljiv i ona ima ‘ono nešto’ što jako dobro prolazi na Instagramu. Jesu li to dobro pogođeni Instagram filteri i odlične photoshop aplikacije, ili je tu i nešto više od toga, ostavljam vama da prosudite. Osobno volim njen modni izričaj iako su njena ciljana publika mlađe generacije koje ona svakodneveno inspirira zanimljivim street style kombinacijama. Možemo reći da je Zorana Jovanović jedna od onih uspješnih ‘old school’ modnih blogerica koja je rasla postepeno – počevši od bloga Zorannah’s fashion corner koji je pokrenula 2012.g. pa preko You Tube kanala sve do Facebooka na kojem je prati 121.000 osoba, a na Instagramu je definitivno kraljica sa svojih gotovo 800 tisuća pratitelja.
  7. @j_make_up MILIJUN PRATITELJA!– Tu su svakako sve uspješnije beauty blogerice koje su poharale društvene mreže svojim video tutorijalima i koje su zaista utjecajne u sferi mode i ljepote obzirom da se uz njih vežu najveći brendovi i one su te koje diktiraju trendove. Naša najuspješnija beauty blogerica je Jelena Perić koju na Instagramu prati milijun pratitelja.

Brojke govore više od riječi. Danas postoji jako puno mogućnosti zarade na Instagramu bilo da se radi o modi, putovanjima te lifestyleu općenito, stoga je potrebno strateški razmišljati kad kreirate svoj Instagram profil i obratiti pažnju na neke detalje koji mogu biti ključni u trenutku kad određeni brendovi traže utjecajne pojedince koji mogu reklamirati njihove proizvode. Možda to budete baš vi ?