Korona šok – zašto šutnja (ni)je zlato?

Već smo nekoliko tjedana u fazi korona šoka, složit ćete se sa mnom. Neki su se od vas vješto prilagodili novonastaloj situaciji, neki još uvijek tapkaju u mraku i pitaju se svakog dana što komunicirati, dok neki jednostavno šute. Naravno da će strategija komunikacije ovisiti o vašoj trenutnoj branši te ovisno o tome napravit ćete komunikacijski plan sa sadržajem koji će biti relevantan za vašu ciljanu publiku. Najbitnije od svega je da imate plan!

Faze s kojima se suočavaju gotovo svi brendovi u doba korona krize mogu se sažeti u ovih pet ključnih faza, a zašto šutnja nije u ovom slučaju najbolje rješenje, odnosno zašto šutnja ipak nije zlato, shvatit ćete kad pročitate tekst.

1.Suočavanje sa situacijom

Prvi tjedan nakon izbijanja korona krize u Hrvatskoj, većina je brendova bila u strahu treba li uopće spominjati #COVID19 odnosno riječ „koronavirus“ na svojim webovima, u newsletterima i na društvenim mrežama – jer, uplašit će potencijalne kupce i klijente, a pogotovo turiste koji su još uvijek boravili u Lijepoj našoj. Međutim, ubrzo je došlo do suočavanja sa situacijom te prihvaćanja odgovornosti. Shvatili smo da se koronavirus događa i nama, a ne samo zemljama o kojima smo svakodnevno čitali u medijima.

2. Prilagođavanje situaciji

Nakon prvotnog šoka i prihvaćanja novonastale situacije, jako je bitno prilagoditi svoje poslovanje te komunikaciju, jer – više ništa nije isto kao prije. Ako ste vlasnik kafića, restorana ili hotela, bilo je neophodno obavijestiti vaše klijente o novom radnom vremenu kao i o zatvaranju objekta. U trenutku kad je vaš objekt zatvoren za javnost, nemojte paničariti (iako to vjerojatno činite bojeći se za budućnost vašeg poslovanja) već pokušajte uložiti maksimalan napor u pozitivan sadržaj na društvenim mrežama koristeći sadržaj putem kojeg podsjećate vaše pratitelje na lijepe trenutke provedene zajedno, ali i podsjećajući ih da će korona kriza proći, a vi ćete ih tada trebati – više nego ikad prije!

Odličan primjer prilagodbe novonastaloj situaciji jednog brenda iz turističke branše (iznimno pogođene korona krizom) koji nudeći ljetne paket aranžmane, koristi komunikaciju: “Mislim na ljeto, ali danas #ostajemdoma.”

3. Informiranje pratitelja, podsjećajući ih na odgovorno ponašanje

Kao što je spomenuto u prethodnoj fazi, vaše ćete pratitelje trebati više nego ikad prije, kad korona kriza prođe, a proći će – stalo vam je da vaši klijenti, posjetitelji i pratitelji budu dobro, da budu zdravi i da prežive koronu.

Informirajte ih i pomognite im u snalaženju u ovoj izvanrednoj situaciji, podsjećajte ih na odgovorno ponašanje i pritom pazite na vjerodostojne izvore odakle prikupljate informacije, jer posljednje što biste željeli je objaviti neprovjerenu informaciju koja bi naštetila imidžu vašeg brenda te koja bi mogla ugroziti zdravlje vaših pratitelja.

Instagram je uveo naljepnicu Stay Home te predstavio još jedan dobar primjer prilagodbe trenutnoj situaciji potičući svoje korisnike na odgovorno ponašanje odnosno boravak u svojim domovima. Korisnike se potiče na kreiranje sadržaja te dijeljenje istog povezujući se s ostalim korisnicima, pritom koristeći navedenu naljepnicu.

Bringing you closer to the people and things you love. 🙂

4. Korištenje zabavnog sadržaja

Nakon što ste se suočili sa situacijom te prilagodili sadržaj novoj svakodnevnici koja nas očekuje još neko vrijeme, bitno je i da pokušamo malo opustiti i nasmijati zajednicu, jer smijeh utječe na smanjivanje stresa, a to je trenutno također jako bitno svima. Koristite memes i video sadržaj, budite u toku s vremenom! Kao što znate, društvene mreže nam omogućuju trenutnu dvosmjernu komunikaciju s našim pratiteljima, iskoristimo tu mogućnost, budimo tu za njih, iskoristimo „bliskost“ koju nam pruža digitalni svijet te povezivanje smijehom i zabavom.

Absolutely hilarious. Not sure who originally posted this, but whoever did thank you for the laugh.

Objavljuje Mel Robbins u Subota, 21. ožujka 2020.

5. Uključivanje u komunikaciju kroz korisne i relevantne savjete

Mnogi od vaših pratitelja se suočavaju s izolacijom s kojom se teško nose te osim Netflixa, vi ste im jedini prijatelj. Komunicirajte s njima na način da ih pitate kako provode vrijeme u izolaciji, s kojim se izazovima nose dok rade od kuće te im pokušajte dati rješenje njihovog problema, kroz korisne i relevantne savjete. Jer ono što će jako cijeniti u ovom trenutku je relevantnost informacija koje im dajete te njihovu primjenljivost na trenutnu situaciju. Nemojte komunicirati ako nemate što pametno za reći. Neki od primjera “how to” sadržaja mogu biti blogovi sljedećih naslova: “Pet načina kako učinkovito raditi od kuće”, “Sedam načina kako zadržati koncentraciju u vrijeme korona šoka”, i sl. Također, umjesto blogova možete snimiti video sadržaj ili podcast.

Nakon krize dolazi vrijeme kad ćete trebati vaše pratitelje, i zato – nemojte sve uništiti tijekom krize uzrokovane koronom te kolikogod vam bilo teško – koncentrirajte se i napravite plan komunikacije. Složit ćete se sa mnom da nije teško ako ste oduvijek bili autentični u svojoj komunikaciji te ukoliko ste ulagali u svoj brend i imate vjernu zajednicu pratitelja!

Sad je, više nego ikad prije, bitno da održavate lojalnost vaših pratitelja te da osmislite načine kako ih zadržati te privući natrag kad prođe kriza, a proći će. Najlakše je sakriti se i šutjeti, no to vaši pratitelji ne bi htjeli, budite tu za njih kao što su oni tu za vas, cijelo vrijeme.

Ako imate nedoumice vezano za komunikaciju u vrijeme korona šoka, javite nam se na e-mail: info@brendaonica.com ili Instagram. Čuvajte se i #ostanitedoma!