PR u digitalno doba?

Vrlo je teško odrediti jasne granice između PR-a, marketinga i digitala. Zapravo je nemoguće, a to mi je još jednom potvrdilo sudjelovanje na 10. Weekend Media Festivalu na kojem sam poslušala nekoliko panela i diskusija o promjenama koje su se događale u navedenim industrijama u proteklih 10 godina. Istina je da je Facebook nastao 2004. godine te da je to itekako utjecalo na trendove u komunikaciji brendova u online svijetu te da se od tada puno toga počelo mijenjati kad govorimo o komunikacijskim strategijama.

No, obzirom da se moje radno iskustvo u komunikacijskoj industriji proteže na punih 15 godina, prisjetit ću se u ovom članku kako je to sve u mom iskustvu PR-a započelo 2001.godine, a kako danas gledam na sve promjene i kako im se kao komunikacijska stručnjakinja prilagođavam.

PR se mijenja svakodnevno, a posebno s razvojem digitalnih kanala, no htjela bih da se podsjetimo na bit PR-a, a to je komunikacija odnosno prenošenje komunikacijske poruke. 

Svoje sam prvo ‘priopćenje za tisak’ (tako se tada nazivalo) poslala davne 2001. godine putem telefaksa. Vjerojatno ne možete vjerovati dok ovo čitate, a ne mogu ni ja. U ovih se 15 godina toliko komunikacijskih kanala promijenilo, usavršilo, digitaliziralo – da nam je prosto nemoguće zamisliti komunikaciju putem telefaksa i fiksnog telefona. Međutim,  tada je također komunikacijska poruka bila odaslana prema posrednicima te prenijeta putem članaka (pisanih od strane novinara) u tiskanim medijima te na radio i TV-u. Danas svoje priopćenje za medije šaljem e-mailom te ga istovremeno objavljujem na webu ili blogu, a također u malo izmijenjenom obliku na Facebooku, Instagramu (putem Insta stories), a ponekad i na Twitteru te putem newslettera, ovisno o kakvom se sadržaju radi te gdje se nalazi ciljana skupina kojoj se obraćamo.

Ono što se promijenilo je definitivno naša odgovornost prema sadržaju i distributivnim kanalima, mi smo kao komunikacijski stručnjaci ili PR-ovci maksimalno odgovorni za autentičnost i relevantnost sadržaja te za kreativnost u njegovoj distribuciji.

Mislim da je kreativnost i multitasking te sklonost različitim vještinama dok stvaramo sadržaj – formula uspjeha kad govorimo o modernom PR-u u digitalno doba. O nama ovisi hoće li objave biti pročitane, podijeljene, hoće li poruka stići do primatelja te hoće li doseg kampanje biti zadovoljavajući.  Zaista, ovisi samo o nama. Daleko od toga da su odnosi s medijima, odnosno osobama koje vode medije itekako i dalje bitni te da je naša komunikacija s Vlatkicom iz dnevnih novina ili Borisom s radija s kojim često popijem kavu – itekako bitni. Dakle, komunikacija se nije digitalizirala 100 %, još uvije postoji taj ljudski faktor koji utječe na količinu press clippinga u medijima, međutim itekako je u porastu sadržaj kojeg sami kreiramo i objavljujemo putem vlastitih kanala, društvenih mreža i sl.

Itekako je bitan način na koji pripremamo sadržaj, oko za detalje kao što su vizuali, infografike, video uratci koji su danas postali nezaobilazni dio storytellinga kroz koji brend komunicira svoju priču. Jer, složit ćete se sa mnom, komunikacija je sastavni dio brenda te njegove srži.

Potrebno je jako dobro integrirati sve komunikacijske kanale, konstantno razmišljati online i offline te biti dostupan za interakciju s korisnicima u svako doba, međutim činjenica je da komuniciramo puno brže i dvosmjernije nego što je to bilo davne 2001. godine te da živimo u digitalnom svijetu koje itekako određuje pravila ponašanja te očekivanja naše ciljane skupine, potrošača ili klijenata te da nema povratka nego samo pogleda u budućnost.

Vrijeme je za promjene i prilagodbu, učenje novih tehnika, vještina i alata kako bi usavršili svoju komunikacijsku strategiju u digitalno doba, i to odmah. ? Budite s nama na Brendaonici PLUS, 14.10. u Zagrebu. Prijavite se putem poveznice: http://bit.ly/2vRV1Hq