Što smo o osobnom brendiranju naučili na #Weekendu 🙂

Na Weekend Media Festivalu nemoguće je popratiti ni pola predavanja, a kamoli sve. Odavno sam naučila da kad dođem u Rovinj, jednostavno se trebam prepustiti situaciji… Međutim prije nego sam se uputila na #Weekend11, zabilježila sam si u programu jedno predavanje koje me zaintrigiralo više od ostalih obzirom da se radilo o temi kojom se, između ostalih, bavimo na Brendaonici, a to je fenomen osobnog brendiranja.

Predavač koji je svim zainteresiranima u sali predstavio fenomen osobnog brendiranja na predavanju zgodnog naziva ‘Me, myself and I – Skyrocket your personal brand’ bio je Péter Szántó, poduzetnik i vloger iz Mađarske. Ono što me na prvu oduševilo kod njega jest da je pričao iz svog vlastitog iskustva i davao je konkretne primjere uspješnog osobnog brendiranja u digitalnom svijetu.

Naglašavao je više puta potrebu pronalaska svoje niše kad odlučimo graditi svoj osobni brend. Od osobite je važnosti predstaviti se na pravi način potencijalnom targetu, a to ćemo uspjeti ako istaknemo svoje komparativne prednosti kroz ‘positioning statement’ (izjavu o pozicioniranju). Kako na Brendaonici također imamo vježbu osmišljavanja ‘brand statementa’, bilo je vrlo zanimljivo pratiti malo drugačiji pristup osmišljavanja izjave kojom se brend pozicionira na tržištu.

You are the brand!

Think of yourself

as a product,

as a brand!

Između ostalog, Péter je kroz svoje predavanje više puta istaknuo kako je potrebno na sebe gledati kao na proizvod te je tu činjenicu potkrijepio idejama kako na najefikasniji način komunicirati sebe kao brend, a to je primjerice zakup domene sa svojim vlastitim imenom i prezimenom.

Ono što mnogi pojedinci možda zanemare kad krenu u proces osobnog brendiranja je činjenica da je potrebno biti dosljedan u komunikaciji svog brenda te da je vrlo bitno, kad odlučimo pokrenuti biznis temeljen na vlastitom osobnom brendu, komunicirati iste vrijednosti kroz Facebook stranicu, You Tube, Twitter, Linkedin ili Instagram. Vrlo je bitno odrediti ton komunikacije za svaku pojedinačnu platformu, ali vrijednosti koje smo definirali kroz brend statement moraju se provlačiti kroz komunikaciju na svim platformama. 

People do not buy WHAT

you do, but WHY

you do it.

(Simon Sinek)

Pojedinac može brendirati svoj život i svoj lifestyle, jer danas nam to digitalni kanali omogućavaju te svi možemo biti proizvod. Sadržaj je taj koji nam pomaže da na svakoj platformi komuniciramo drugačije, prilagođavajući se pravilima svake društvene mreže pojedinačno.

Ono što mi je bilo posebno inspirirajuće kod Péterovog izlaganja jest to da nas je podsjetio na onaj čuveni: ‘Why?’ iz motivacijskog govora Simona Sineka u kojem objašnjava da nije bitno ono što prodajemo, ako sami nismo identificirali ono što nas pokreće iznutra i zbog čega se bavimo time čime se bavimo. Naša svrha i ono u što vjerujemo je ono zbog čega će korisnici odabrati nas jer će se identificirati sa istim ili sličnim vrijednostima. Vrlo često je naš iskreni motiv ključ uspjeha našeg brenda, filozofija koju prenosimo na korisnike te koja nas diferencira od naše konkurencije.

Be your authentic

and 

unapologetic

weird self.

Upravo kad govorimo o diferencijaciji, vrlo je bitno podsjetiti se na ono što uistinu jesmo te na vrijednosti koje su nam važne, a koje komuniciramo kroz sve što radimo. Bitno je da brend koji gradimo bude autentičan, jer u tome leži naša posebnost te će odabir niše biti jednostavniji ako prepoznamo svoje vrijednosti te ih na pravi način istaknemo. 

‘Péter za sebe kaže da obožava super iskustva, pa je uživajući u stvarima koje ga zanimaju, izgradio ime u svijetu digitalnog poslovanja.’ (2018.weekendmediafestival.com)

A, to možete i vi. Samo je potrebno krenuti! ? Pratite Brendaonicu i naučite kako brendirati sebe ili svoj proizvod na digitalnim kanalima:

Facebook

Instagram

Brendaonica #ACHIEVERSONLY